Drömmen om en vit jul

Vi drömmer om en jul hemma. Och det ska vi få. Men sedan drömmer vi om en vit jul. Om man färgar vattenpölarna med vit karamellfärg så är man nog så nära en vit jul man kan komma i den här delen av landet. Årets julklappar blir således en badring till sonen och nya gummistövlar till maken. Men viktigast av allt är tiden vi får spendera ihop under jul och mellandagar med våra nära och kära. Vi som är riktigt lyckligt lottade har våra föräldrar, kanske till och med far- och morföräldrar, i liv. Det är något man inte ska ta för givet och ännu mindre att de är friska och mår bra. Något som ofta drabbar oss när vi blir äldre, oftast över 60 års ålder, är spinal stenos. Det är ingen rolig historia och botas inte ens av mammas starkvinsglögg. Månadens nyhetsbrev handlar just om detta degenerativa smärttillstånd. Trevlig läsning och GOD JUL!

Spinal stenos

Spinal stenos drabbar sällan patienter under 50 års ålder och betyder trång ryggrad. En förträngning av spinalkanalen på grund av degenerativa förändringar kan ge påverkan på nervstrukturer med motoriska och sensoriska störningar och smärta som följd.

Dessa degenerativa förändringar kan exempelvis vara sänkt diskhöjd, diskbuktningar, hypertrofi av Ligamentum Flavum (ett ledband som löper längs baksidan av spinalkanalen), hypertrofi av facettlederna, kotglidning eller en kombination av flera av dessa.

SYMTOM

  • smärta i benen och ibland i ryggen
  • domningar i benen
  • muskelsvaghet i benen

Karakteristiskt för denna åkomma är att det smärtar i benen vid gående eller stående medan det – till skillnad mot dorsala diskbråck – ofta är smärtfritt i sittande. Smärtan sitter ofta i båda benen men kan också vara ensidig vid lateral stenos med mer ischiasliknande symtom. Framåtböjning av ryggen brukar lindra smärtan medan bakåtböjning provocerar. I sidoliggande kan man vara smärtfri medan ryggliggande vanligen är smärtsamt.

BEHANDLING

Fysisk aktivitet är bra ur ett allmänt fysiologiskt perspektiv och för många kan exempelvis cykling och ryggsim underlätta och öka toleransen mot smärtan. Dock finns ingen dokumenterad effekt av sjukgymnastik.

Medicinering kan ske med smärtstillande medicin och NSAID (antiinflammatoriskt). Ibland sätts även medicin mot neuropatisk smärta in.

Kirurgi är den vanligaste åtgärden vid spinal stenos men avgörs av patientens grad av besvär och livskvalitet. Åtgärden är då vidgning av spinalkanalen och eventuell steloperation vid kotglidning. Operationen innefattar låg risk för komplikationer och prognosen är god. Man sätts i rörelse omedelbart efter operation och är ofta tillbaka i arbete efter 2-6 veckor, beroende på arbetsuppgifter. Enligt det svenska nationella kvalitetsregistret för ryggkirurgi blir 71 % av patienterna i Sverige förbättrade, varav 16 % av patienterna blir helt smärtfria och 35 % mycket bättre.

Nyheter på kliniken

ÖPPETTIDER I JUL OCH NYÅR

Vi har öppet alla dagar i jul och nyår utom röda dagar. Linda tar lite välbehövlig ledighet med familjen men Helena jobbar och sliter som vanligt. (Vilken jäkla chef hon måste ha alltså!)

JULKLAPPSERBJUDANDE

Vi skiter i mellandagsrean och kör prejulaftonsrea istället. Vad är väl bättre att börja det nya året med att pusha sitt nyårslöfte en extra aning? Köp ett presentkort till någon du bryr dig om (varför inte dig själv?!) på InBody kroppssammansättningstest innan nyår till halva priset! (Ord.pris 590 kr)

Men du... Man kan givetvis köpa presentkort hos oss på behandling och annat också!

Naprapatbussen

NYTT PROJEKT IGEN

Nu har vi startat upp ett nytt projekt igen – Ikano Årstaberg. Hit åker Helena en gång i månaden med start denna vecka!

FULLT ÖS

För första gången i världshistorien är bussen överbokad! Vi har inte så mycket som en endaste liten förmiddag ledig och dessutom två projekt i kö. Är inte det helt fantastiskt kul?! Det tycker vi i alla fall! Men fortsätt tipsa alla du känner om oss så kanske det rullar fler bussar på vägarna inom en hyfsat snar framtid!

Skänk personer du saknar i livet en extra tanke i jul. Men glöm inte bort att uppskatta dina nära du har omkring dig. Vi önskar dig en riktigt god jul och gott nytt år!

Julkramar från Anette, Helena och Linda

Naprapatbussen Sverige AB

info@naprapatbussen.se

08-104168

www.naprapatbussen.se

MailerLite